ریتم آهنگ

هارمونی

هارمونی

هنگامی که یک آوازه خوان ترانه های عامیانه آواز خود را با نواختن گیتار همراهی می کند، ملودی را تقویت کرده و به آن ژرفا و غنا می بخشد. چنین کاری را هارمونیزه کردن می نامیم. آثار موسیقی غرب اغلب آمیزه ای از ملودی و هارمونی است.
واژه هارمونی به چگونگی ساختمان آکوردها و نیز شیوه توالی آن ها اشاره دارد. آکورد آمیزه ای از سه یا چند صدای موسیقایی است که همزمان اجرا می شوند. آکورد در اساس گروهی از صداهای موسیقایی همزمان و ملودی زنجیره ای است از صداهای منفرد که پیاپی شنیده می شوند. سِیر یک ملودی نشانه هایی راهنما برای هارمونیزه کردن آن فراهم می کند؛ اغلب برخی از صداهای ملودی در آکوردهای همراهی کننده آن نیز وجود دارند. اما ملودی همیشه زنجیره یا توالی معین و ثابتی از آکوردها را القا نمی کند. یک ملودی ممکن است به چندین روش که همگی از نظر موسیقایی رضایت بخش هستند هارمونیزه شود.
موسیقیدانان -برای مثال، آوازخوان ترانه های عامیانه- با آزمایش آکوردهای گوناگون همخوان ترین آکوردها با حالت ملودی را برمی گزیند. توالی های آکوردی، با برجسته کردن حرکت های ملودیک، افزودن حسی غافل گیرانه و نیز ایجاد تعلیق و پایان سبب غنای ملودی می شوند. در موسیقی مردم پسند (پاپ) امروزی، یک ترانه ساز ملودی را می سازد و تنظیم کننده قطعه برای همراهی آن، آکوردهایی را تدارک می بیند. آهنگسازان کلاسیک اغلب همزمان به آفرینش ملودی و هارمونی می پردازند.
اغلب چنین می پنداریم که نخست ملودی ساخته شده و سپس آکوردهایی به آن افزوده می شوند. در واقع روال کار اغلب عکس این است. توالی هایی تکرارشونده از آکوردها، سده های پیاپی مبنای خلق ملودی هایی بداهه پردازانه بوده اند.
برای نمونه در موسیقی جاز ممکن است پیانیست بارها و بارها توالی ثابتی از آکوردهای مهم قطعه را بنوازد و نوازنده ترومپت ملودی هایی دگرگون شونده را که با آن آکوردها همخوانی دارند بداهه نوازی کند. گرچه هر یک از اجراکنندگان جاز، همزمان به بداهه پردازی ملودی های متفاوتی می پردازند اما آنچه آن ها اجرا می کنند به مدد پس زمینه ای سازمان یافته از آکوردها –یعنی هارمونی- انسجام و هماهنگی می یابد. موسیقی باخ، بتهوون، آثار جاز، عامیانه و راک گرچه ممکن است متفاوت به نظر آیند اما برخی از توالی های یکسان آکوردی را می توان در تمام آن ها شنید.

“تمامی محتوا مندرج در سایت متعلق به رسانه ریتم آهنگ می باشد و هرگونه کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است.”